lördag 11 juni 2011

Byggvecka 1 och trädgårdsbudgeten borta

I veckan så påbörjades grävarbetet på vår tomt. I samband med detta skulle vi också få ett pris från entreprenören på grundläggningen av vårt förråd samt markarbetet för uppfarten (underlagsarbetet, ej stenläggningen).
Vi fick oss minst sagt en chock. Grundläggningen av carporten (platta till förråd samt plintar till carport) skulle gå på 36 000 kr. Detta var mer än vad vi hade räknat med men vi kände att vi ändå kunde trycka in det i budgeten mot lite andra justeringar. Den stora chocken kom när vi kom till markarbetet för uppfarten. Berget som vi har under huset tog nämligen slut vid huset och under vår planerade uppfart/carport har vi bara matjord. Med tanke på att carporten samt uppfarten omfattar ca 100 kvm och skulle dessutom höjas i förhållande till dagens nivå skulle detta innebära 180 kubikmeter fyllnadsmassa för vår del.
Och detta kostar! (närmare bestämt  ca 60 kkr... )
Detta äter upp hela vår planerade budget för grovplaneringen av tomten + det mesta som är kvar på oförutsett kontot...
Vi åkte ut på tomten för att försöka klura hur vi skulle kunna reducera kostnaden, men det är svårt att göra något åt det...tror inte vi blir så poppis bland grannarna om vi gör om gatan till vår parkeringplats precis ;-)
Vi bestämde oss dock att sänka höjden på carporten ca 0,5 m så att det hamnar lite längre ner än huset. Detta sparar oss lite pengar samt gör att nivåfördelningen på tomten faktiskt blir lite bättre. Men mycket mer än så kan vi inte göra.
Det känns dock minst sagt läskigt att budgeten spricker så här mycket redan första byggveckan. Jag vet att markarbete kostar och att det är här det vanligtvis dyker upp extrakostnader...men ändå...det är tungt när budgetar spricker.

Nu känns det som att inget mer får gå "fel"... men vad är oddsen för det egentligen...

2 kommentarer:

  1. Usch det är trist. Och så tråkiga pengar...jag menar, det är en sak om man väljer att lägga ut extra på köksluckor eller något kul. Men fyllnadsmassor....Vi fick också en härlig sån överraskning när det visade sig att de behövde spränga dubbelt så mkt än vad de räknat med...och då sa de att de ändå tagit i när de uppskattade.

    Hoppas nu inga fler sådana överraskningar dyker upp!!

    SvaraRadera
  2. Ja, vi håller våra tummar så de blir blå ;-)

    (jag får föresten inte kommentarerna på din blogg att funka... vet ej om där är fler som har problem)

    SvaraRadera